6 stvari, ki jih (morda) niste vedeli pri pripravi adaptiranega mleka

Današnji članek se bo začel brez obsojanj. Brez vprašanj o tem, “Zakaj ne dojiš, Zakaj nisi vztrajala, Zakaj nimaš rada svojega otroka, Zakaj mu ne privoščiš najboljšega?”. Ne glede na to, ali dojite ali ne, ali se boste za to odločile, drage mamice, ali ne, bo vaš novorojenček morda sem ter tja moral spiti kakšno stekleničko. Morda se bo to zgodilo že v porodnišnici, ali pa se boste (tako kot jaz) stekleničke poslužile takrat, ko vas bo patronažna sestra prestrašila z dejstvom, da se vaš otrok ne redi dovolj in da bosta morda zaradi tega pristala v bolnišnici.

Zato sem se odločila, da danes razkrijem nekaj dejstev za vse novopečene mamice in tiste, ki boste to še postale. Da bo priprava adaptiranega mleka lažja in da bo postopek (predvsem ponoči) čim hitrejši. Zame so bili spodnji nasveti neprecenljivi. Nekatere med njimi sem osvojila šele sedaj, pri drugem otroku.

1. Sterilizacija

Če boste stekleničke veliko uporabljali, vam toplo priporočam nakup sterilizatorja. Pa ne zato, ker se dobro sliši, ampak zato, ker vam bo prihranil veliko dragocenega časa. Obstaja več vrst sterilizatorjev številnih proizvajalcev (Philips, Gorenje), ki vam bodo prihranili čas. Veliko časa. Vode vam tako ne bo treba vreti in prekuhavati vseh stekleničk, ampak jih boste enostavno oprali in jih postavili v sterilizator.

2. Stekleničke dobro operite!

Nega vašega otroka je na prvem mestu in prav tako njegovo zdravje. Zato stekleničke vsak dan operite. Sama sem izbrala naravno čistilo ECOS, ki se odlično obnese, dobite pa ga na OKAY.SI. To je povsem naravno čistilo za stekleničke in dude, ki je narejeno iz rastlin. Pri meni se odlično obnese.

3. Zavrite vodo in prihranite na času

Pri Nikki sem vodo vrela vsakič posebej in vedno je trajalo celo večnost za pripravo mleka. saj mora voda 5 minut vreti, nato pa jo je treba še ohladiti. Zato sem kmalu kupila termo steklenico. Sedaj vodo zavrem in jo nalijem v steklenico. Tako pripravljena voda zdrži cel dan in je ni potrebno vsakič znova prekuhavati. V termo steklenici imam torej vročo vodo, mrzlo vodo pa nalijem v vsako stekleničko posebej, tako, da se ta kmalu ohladi. Nato zmešam mrzlo in vročo skupaj na primerno temperaturo in mleko je pripravljeno v eni minuti (sedaj, ko Nils popije približno 120ml na obrok mu naredim 80ml hladne vode in 40ml vroče, pa je ravno prav).

4. Ne upoštevajte navodil glede količine!

Vsak dojenček je svojevrsten in vsak ima svoje prehranjevalne navade. Če bi upoštevala navodila na embalaži, potem bi Nils moral jesti samo 4-5x na dan po 150ml. Ampak on še vedno poje približno 120ml 6x na dan in lepo raste. Zato pri prehranjevanju upoštevajte svojega otroka in ne predpisanih navodil na embalaži.

5. Če veliko poliva, ni rečeno, da mu mleko ne odgovarja!

To je prva stvar, ki sem se je naučila. Nekatere mamice poskušajo z različnimi proizvajalci in če dojenček sprva veliko poliva, menijo, da mu mleko ne odgovarja. Kar pa ni nujno res. To pomeni, da morda dojenček mleko izlije zato, ker je količina prevelika in ne zato, ker mu mleko ne odgovarja. Šele takrat, ko dojenček en teden ves čas poliva mleko in se ne redi primerno (dobiva približno 20-30g na dan) lahko zamenjate mleko, ker mu ne odgovarja.

6. Nakup brez potrebe: grelec stekleničk

In za piko na i: če boste vodo segrevali po zgoraj opisanih navodilih, je grelec stekleničk zgrešen nakup. Razen če se bo vaša voda že tako ohladila, da jo boste preprosto morali pogreti. To pa se vam bo zgodilo približno petkrat v vsem času, ko bo dojenček pil adaptirano mleko. Zato grelca stekleničk ne kupujte za vsako ceno in denar raje prihranite za kaj drugega.

Pa veliko razigranih in nasmejanih trenutkov:)

Napisal/a
More from Katarina

Ko nismo vedno popolne …

… ampak smo tisto, kakor se v danes trenutku počutimo. Izmučeno, utrujeno,...
Preberite več

3 komentarji

  • pri nas je grelec stekleničk non stop v uporabi. flaška z vodo je cel čas v grelniku. grelnik imam nastavljen na minimum, tako da je voda pripravljena za pitje. ko je čas za hranjenje, samo dodam mleko in že pijemo. tako mi ni treba mešati hladne in vroče vode in meriti temperature. pri nas je grelnik top zadeva, sploh ponoči, ko ni časa za mešanje.

  • jaz ga imam nastavljenega na čisti minimum, to je še pod oznako 1. tako ima voda okrog 45 stopinj, ko dodam mleko pa temperatura še malo pade. mleko je potem ravno prav toplo. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja