Cejkotov štrudelj s pšeničnim zdrobom

Prvič sem štrudelj s pšeničnim zdrobom jedla na Cejkotovi domačiji. Gre za domačijo, ki me je navdušila s svojo preprostostjo in z dejstvom, da se do nje ne da priti z avtom, pa še najavljeni morate biti.

Cejkotovo domačijo najdete v vasici Goče, ki je od Štanjela oddaljena nekaj kilometrov. Ko se boste peljali proti Gočam in na začetku vasi pustili avto, se vam bo za trenutek zazdelo, da ste v Piranu v malem, na hribčku. In ko že mislite, da se boste med ozkimi uličicami vasi izgubili – takrat jo boste našli. Cejkotova domačija se namreč nahaja na sredini vasi. Tam, kjer že na daleč diši po domačih dobrotah. Tam, kjer boste vodo pili iz vodnjaka. In to je tam, kjer bodo domače dobrote dobile nove razsežnosti. Prav nikjer domača hrana nima takšnega okusa kot tam. In za piko na i vam bodo postregli z domačim vinom ter vas peljali na pohod po vasi in povabili v vinsko klet. Dogodivščina bo res nepozabna.

Pri enem od obiskov domačije sem se zaklepetala v kuhinji in tako mi je uspelo dobiti recept za njihov božanski štrudelj s pšečničnim zdrobom. Toda že sedaj polagam na srce: okus štrudla je doma povsem drugačen kot tam, pa čeprav je narejen po enakem receptu:)

Potrebujete:
– 1 lonček sladkorja (lahko jogurtov)
– 1 lonček pšeničnega zdroba (jaz sem vzela polovico pšeničnega zdroba in polovico pirinega zdroba)
– 1 lonček moke
– 1 pecilni prašek
– 5 jabolk
– 2 žlici sladkorja za jabolka
– ščepec cimeta
– sok ene limone
– pol litra sladke smetane
– 4 jajca
– maslo, da boste z njim namazali pekač.

Postopek:
V posodi zmešate sladkor, pšenični zdrob, moko in pecilni prašek. Nato polovico suhe mase dajte na pekač, ki ste ga prej premazali z maslom. Na suho maso položite jabolka. Kako pripraviti jabolka? Preprosto, na maslu jih malce podušite, dodate cimpet, sok ene limone in dve žlici sladkorja (če niso dovolj sladka). Dušena jabolka torej dajte na suho maso v pekač in nato čez jabolka dodate preostanek suhe mase, ki jo potresete na vrh.
Nato razžvrkljajte 4 jajca in jim dodajte sladko smetano. Preliv prelijte čez maso v pekaču.
NAJBOLJ POMEMBNA STVAR: po tem, ko ste preliv dali čez maso, vse skupaj dobro prešpikajte z vilicami, saj je pomembno, da smetana z jajci pride v vse plasti štrudla.
Pecite pri 180 stopinjah Celzijah, dokler ne postane zlato rumeno zapečeno (jaz sem ga pekla točno 45 minut).

Recept ni najbolj zdrav, si boste pa po ene koščku ZAGOTOVO obliznili vseh deset prstov:)

Napisal/a
More from Katarina

Malčkov dnevnik: 31. teden in Grčijaaaaa

Koliko sem star? 31. tednov Kaj je novega?  Začetek tega tedna je...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja