Spodbujanje otroške kreativnosti z zavijanjem v vato?!

Foto: PRAV POSEBNO

Pred enim mesecem mi je pediatrinja na sistematskem pregledu dejala, da se mora otrok izogibati kuhinji in vročim stvarem, saj se lahko zgodi, da bo prišlo do opeklin. Zabičala je, naj bo Nikki kar se da stran od kuhinje in štedilnika ter naj je v vsakdanje aktivnosti vpletamo raje na drugih področjih. 

Zakaj? 

Zanima me, kje se konča meja med spodbujanjem otroške kreativnosti in odkrivanjem sveta in zavijanjem v vato? Kdaj smo postali tako zaščitniški, da otrok več ne sme pasti, ne sme jokati, ne sme občutiti najmanjše bolečine in ne sme razvijati svoje radovednosti, če to pomeni, da se lahko malce poškoduje? Kdaj so te meje postale tako jasno začrtane, da se zdi, da sodobni svet zadnje čase stremi samo k uniformiranosti in želji po neizmerni zaščiti, zatira in zavira pa tisto, kar je bila nekoč vrednota, torej kreativnost in odkrivanje sveta po svoje?

Kje je zdrava pamet?

Strokovnjaki so si že dlje časa na nasprotnih bregovih. Čeprav sodobna vzgoja temelji na tem, da morajo biti otroci čim bolj samostojni, kreativni in iznajdljivi, moramo starši po drugi strani to otrokom omogočati samo na način, ki bo prijazen in jim ne bo puščal vidnih sledov takšnih ali drugačnih posledic.

Je spodbujanje otrokove kreativnosti zaželena takrat, ko se izvaja v primernem okolju in je zavita v vato?

Svojemu otroku sem pokazala, kaj je ogenj

Nikki sva v kuhinjo spustila že zelo zgodaj. Praktično takrat, ko je znala sama stati na nogah, je lahko opazovala delo v kuhinji. Samo na tak način se bo namreč lahko naučila, da je ogenj vroč, da zapeče, če se mu preveč približaš in da je včasih zaželeno delati po svoje in ne poslušati staršev – a zaradi tega lahko kdaj tudi zaboli.

Kreativnost je kul.

Kreativnost pomeni, da bo otrok lahko kasneje razmišljal s svojo glavo in ne bo nujno slepo sledil množici. To pa pomeni, da mu že v samem začetku ne smemo postaviti številnih pravil. To je ugotovil tudi profesor Adam Grant z univerze v Pensilvaniji, ki trdi, da kreativnost lahko starši spodbujamo tako, da otroku ne vsiljujemo svojih sklepov, temveč mu pustimo, da jih najde sam.

Enako je z reševanjem problemov. Naši otroci so znani po tem, da prehitro obupajo. Se mečejo ob tla, ko kaj ne gre. In potem nas privedejo do tega, da jim pokažemo, kaj je prav. Kar pa ni vedno najboljši način, saj morajo otroci z lastnim razmišljanjem sami priti do rešitve. Ni nujno, da bo ta rešitev enaka, kot bi bila naša, zato bo za otroka še toliko bolj pomembna.

Manj pravil pomeni več svobode.

Več svobode pomeni več napak in več učenja. Več učenja pomeni več znanja in hitrejše razumevanje sveta okoli sebe. In prav tukaj se rojeva kreativnost. Če bomo otrokom dali cel kup prepovedi in pravil, jih bomo s tem precej omejili. Zato je pomembno, da jim pustimo prosto pot.

Pohvala vedno pride prav

Otroci se počutijo bolje in so bolje pripravljeni na nadaljevanje dela, če jih pohvalimo. A s tem ne gre pretiravati. Svojemu otroku ne bom stokrat na dan rekla hvala. Hvala za vsako stvar posebej. Pohvala v vsakem momentu namreč lahko pomeni, da smo otroka zmotili sredi igre ali razmišljanja in zato smo prekinili njegov krog kreativnosti. In zato ga bom pohvalila, ko si bo njegovo delo tudi zaslužilo pohvalo.

Samo prisluhniti je treba

Cel kup pravil, cel kup zapovedi, moderne vzgoje in smernic imamo, ki nam bodo pomagale, da bodo naši otroci zrasli v posameznike, na katere bomo ponosni. Pa vendar je včasih treba stopiti izven okvirjev in malčkom samo prisluhniti. Četudi ne govorijo. In upoštevati njihove želje. Ter potešiti malo otroško radovednost. Jim pokazati svet z naše perspektive, a dovoliti, da ga vidijo s svoje. Ter naš  “NE” zamenjati z vprašanji “KAJ”, “ZAKAJ”, “KAKO”.

Pa čeprav to pomeni kakšno odgrnjeno koleno, jok do onemoglosti, padec iz kavča ali roko v mavcu. Včasih jim je to celo kul.

 

Napisal/a
More from Katarina

To ni bil izgovor, ampak izhod v sili!

Milijonkrat, ampak res milijonkrat sem že bila priča debatnim krožkom novopečenih mamic...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja