Skodelico vroče kave, prosim!

Omamna razvada?

Kaj je tisto, zaradi česar vam je kava tako pri srcu? Morda vonj, okus ali pa kava samo zaznamuje preprost jutranji ritual, ki vam veliko pomeni? 

Tradicionalna kava je napitek iz prevretih zmletih zrn kakavovca. Je tradicionalno poživilo, ki nekaterim ljudem ob pitju predstavlja pravi obred. Nekateri dneva brez kave preprosto ne morejo začeti, spet drugi je ne morejo piti brez dodatkov.

QAHWA ALI KAFFA
Obstaja več etimoloških razlag za ime te nepogrešljive, poživljajoče pijače. Najbolj preprosta razlaga je še vedno tista, ki se začne z arabsko besedo qahwa. Sprva naj bi izraz označeval vino, na kavo pa so ga prenesli šele pozneje. Arabci so bili prepričani, da ima kava enak učinek kot vino, saj odpravlja potrebo po spanju. Spet drugi so prepričani, da so z imenom kave povezane province Kaffa v južni Etiopiji, od koder naj bi izvirala rastlina kakavovca. Qahwa ali kaffa, privoščite si jo skodelico ali dve!

Nima negativnega vpliva na razpoloženje
Kavo so v Evropo prinesli beneški trgovci v 17. stoletju , sprva na ozemlje današnje Italije. Z največjim odporom jo je takrat sprejela katoliška cerkev, konec 17. stoletja pa so v Londonu celo objavili Žensko peticijo proti kavi, saj naj bi negativno vplivala na moško razpoloženje. Kljub temu so se kaj kmalu po Evropi začele odpirati tudi kavarne, Ludvik XIV. pa naj bi bil tisti, ki je omamni pijači začel dodajati sladkor.

POVEJ MI, KAKŠNO KAVO PIJEŠ …
Le kaj kava, ki jo naročite, pove o vas? Zanimive raziskave so pokazale različne lastnosti ljubiteljev določenih vrst kave.

Espresso
Espresso rade pijejo osebe, ki imajo vse pod nadzorom. To pa tudi pomeni, da med vaše lastnosti spadajo  potrpljenje, zanesljivost, a tudi nefleksibilnost in čudaštvo.

Kava z mlekom
Če oseba naroči kavo z mlekom, potem pozor – to je namreč nekdo, ki ne izbira sredstev in je ves čas pripravljen na skok. V resnici take ženske niti nimajo časa za kavo, čeprav bi v vsakem trenutku potrebovale dvojni espresso. In nasvet psihologa? Ramani Durvasul pravi, da osebe, ki naročijo kavo z mlekom in sladkorjem, predvsem želijo ugajati drugim.

Bela kava
V prvi vrsti belo kavo naroča sproščena in zabavna oseba. Je samozavestna ženska, ki ve, kaj hoče, in se ne skriva za puhlimi frazami. Bela kava je njeno crkljanje in razvada, ki se je ne želi znebiti. ‘Eno café au lait, prosim’ je jasen znak, da se dama spogleduj s francoščino, medtem ko Latte Macchiato preprosto pomeni mleko, umazano s kavo. Psiholog Ramani Durvasul pravi, da so takšne osebe, ki naročajo kavo z veliko mleka ali ostalimi dodatki, načičkane. Po njegovem mnenju naj bi bile to obsesivne, sebične, stroge osebe, ki težijo k popolnosti.

Česa še niste vedeli o kavi?
1. Morda še niste vedeli, da je čajno filter vrečko izumil ameriški trgovec s čajem in kavo Thomas Sullivan, pred dobrim stoletjem. Uporabljal jo je kot vzorec, ki ga je pošiljal svojim strankam.
2. Ste vedeli, da kava ne vpliva na alkohol? Nekateri pravijo, da kava lahko strezni pijanega človeka, toda to ne drži.
3. Kofein pomaga k boljši zbranosti in tako človeka spodbuja pri delu. Nekatere raziskave so celo pokazale, da uživalci kave laže sprejemajo nove informacije.
4. Kava pomaga tudi pri telesni vadbi. Res pa je, da kofein pri poklicnih športnikih povzroča tekmovalnost, zato je Svetovni olimpijski komite omejil njegovo rabo v športu.
5. Dokazano je, da kava lahko do dvajset odstotkov zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju in ledvičnih ter žolčnih kamnov.
6. Kava naj bi bila dobra tudi za astmatične bolnike, ki lahko imajo zaradi nje manj simptomov in napadov.
7. Po pitju kave se za krajši čas lahko izboljšata razpoloženje in miselna zbranost.

 

Napisal/a
More from Katarina

Malčkov dnevnik: 14. TEDEN in najlepši jutranji nasmeški

STAROST: 14 tednov. TEŽA IN VIŠINA: Komaj čakam, da mi uspe izvedeti,...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja