Preden sem postala mama, sem se najbolj bala …

Designed by Freepik

Dejstvo je, da se obdobji pred otrokom in po njem precej razlikujeta. Da je to največja življenjska prelomnica in da po tem zagotovo stanje ni nikoli več enako. Zato ni čudno, da sem se tudi sama spopadala z različnimi strahovi. Kateri so bili moji in zakaj so bili tako (zelo) neupravičeni?

1. Da otroka ne bom znala pravilno prijeti
Ko prebiraš knjige o baby handlingu, se ti zdi, da so iz tega naredili celo znanost. Že zdavnaj smo prerasli idejo, da je edina stvar, na katero moraš biti zares pozoren, glavica. Zato me je bilo najbolj strah ravno tega – kako prijeti novorojenčka, kako ga previti, kako se pravzaprav pravilno namestiti, da bo obema prijetno … Filmčki na Youtubu so izgledali čisto enostavni, a ko si prvič postavljen pred to situacijo te je za trenutek zares strah. Ampak samo za trenutek. V nekaj dneh občutek strahu mine in kaj kmalu veš, da si oseba, ki zares zna pravilno ravnati s svojim otrokom. Mati narava včasih res odgovori na vprašanja, na katere še sami ne poznamo vedno odgovora.

2. Da ne bom vedela, zakaj dojenček joka
To je bil največji in tudi najbolj neupravičen strah. Ko po hodniku porodnišnice zaslišiš jok, točno veš, ali joka tvoj otročiček ali ne. Poznaš vsak ton glasu in veš, komu pripada. In kaj kmalu se naučiš tudi, da ni vsak jok enak. Da je razlika med njimi očitna. Zato kmalu prepoznaš vsaj tri vrste različnih jokov, ki te opozarjajo na to, da je nekaj narobe z otrokom in glede na barvo joka ponavadi že veš, kaj to je. Ne skrbi, vse pride samo od sebe.

3. Da se ponoči ne bom zbudila
Ste že kdaj pomislile, kako se boste ponoči zbudile, drage mame? Boste prepoznale jok, vas bo lahko zbudil iz globokega spanca? Skrbi so popolnoma odveč. Spanec se namreč čez noč spremeni in potem nikoli več ni enak. Od tistega trenutka dalje ponoči slišiš vsak dih, vsak vdih in izdih in vsak podton, ki ga tvoj dojenček oddaja. Zato te pogosto kar ‘katapultira’ iz postelje, ko te tvoj otrok potrebuje.

4. Da se bom morala odpovedati (skoraj) vsem svojim stvarem, ki jih imam rada
Neumnost! Največja neumnost! Dejstvo je, da otrok s svojim prihodom resnično obrne tvoje življenje na glavo, toda to še ni razlog, da bi se morala nečemu odpovedati. Morda se sedaj stvari, ki jih počnem rada, na urniku znajdejo v manjšem obsegu, kar pa še vedno ne pomeni, da sem se jim odpovedala. Še več, sedaj jih cenim in spoštujem veliko bolj. In to je tisto, kar je ena najlepših stvari, ki mi jih je dal naziv ‘mama’. Da cenim vsak trenutek posebej!

Napisal/a
More from Katarina

Če imaš otroke, se poletje začne takole …

… najprej zjutraj vstanemo, nasmehi na obrazih so na celotni družini, vsi...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja