Pogovor z najbolj ‘fit mamo’ Mario Kang: Kakšen pa je vaš izgovor?

Kampanja, ki je bila deležna številnih kritik - pozitivnih in negativnih.

Socialna omrežja imajo, tako kot številna orodja sodobnega časa, številne slabosti in včasih tudi – ogromno prednosti. Tako sem pred dvema letoma navezala stik z Mario Kang, mamo, ki je bila najbolj oboževana in osovražena hkrati. Začela je namreč gibanje ‘What is Your Excuse’ in z njim sprožila celo vrsto kritik – tako pozitivnih kot tudi negativnih.

Z njo sem se pogovarjala za revijo Lepa&Zdrava že pred dvema letoma, njenemu gibanju pa sledim še danes. Tako sva ponovno poklepetali, intervju pa sem povzela po obeh pogovorih. Maria je namreč vzornica številnih mladih mamic. 

Facebook me je pred nekaj leti povsem po naključju povezal z Mario Kang, mamo treh otrok, ki se je takrat na spletu izpostavila z močno zdravo-športno kampanjo z naslovom »What is Your Excuse« (Kakšen je vaš izgovor?), v kateri je pozivala mame k zdravem, športnemu načinu življenja. Takrat je imela Maria tri tisoč oboževalcev, danes jih ima več kot petsto tisoč na različnih kanalih. In ravno Facebook nama je omogočil, da sva lahko poklepetali o njenem gibanju, ki je v nekaj letih postalo zatočišče številnih mam po vsem svetu.

Maria pravi: »Za zdrav način življenja ne potrebujete izgovorov!«

Število vaših privržencev raste iz dneva v dan. Mislite, da se je to vse zgodilo prav zaradi slike pred časom, ki je nosila jasno sporočilo ‘Kakšen je vaš izgovor’? Na njej ste pozirali s svojim brezhibnim telesom in tremi sinovi.
Vsekakor mislim, da je slika na internetu povečala mojo vsesplošno prepoznavnost, povečano število všečkov na internetu pa sem začela opažati, ko sem objavljala kakovostne vsebine, kot so vaje, recepti, osebni blog in moje mnenje o določenih stvareh.

Znani ste tudi po tem, da ste v javnosti odkrito spregovorili o svojih problemih v preteklosti, med drugim ste zapisali tudi, da ste se borili z bulimijo. Na kateri ključni točki vam je uspelo reči: ‘Dovolj je bilo!’ Ste se nekem trenutku zjutraj prebudili in odločili, da boste svoje življenje obrnili na zdravo stran?
Več let sem se vsako jutro zbujala s to mislijo, a je bilo kar naprej neuspešno. Ta vzorec se je ponavljal, dokler nisem spremenila svojega načina razmišljanja in dokler nisem začela stvari delati drugače, tako, da si opomorem. Zato sem se vzela v roke, življenje začela bolj sproščeno in se stvari lotila tako, da sem jih vzljubila. Športne aktivnosti sem dozirala počasi in energijo črpala iz ljubezni do sebe in ne iz sovraštva. Na ta način sem spremenila sebe in svet, ki me je obkrožal.

Kaj je bil vaš glavni razlog za tako odločitev? Vaši sinovi?
Vsekakor lahko rečem, da že zaradi otrok želim biti zdrava! Želim imeti dovolj energije, da se podim za njimi po dvorišču in da se z njimi ves čas igram. Tako kot številne mame, si tudi sama želim, da moji sinovi zrastejo v močne in zdrave fante. Moja motivacija pa izvira tudi iz dejstva, da sem odraščala z mamo, ki je živela popolnoma nezdravo. Ko sem jo gledala, kako trpi za boleznimi, ki so povezane z debelostjo, sem vedela, da moram poiskati odgovore na to, kako živeti zdravo. Zato sem življenje obrnila na drugo stran in se vsega lotila na ta način.

Imate tri čudovite otroke in popolno postavo. Kako ste za svoje zdravje skrbeli v času nosečnosti?
Ko sem bila noseča, je bila vadba na mojem urniku v povprečju trikrat na teden. Trudila sem se, da sem ohranjala telo zdravo zaradi otroka, ki je rasel v meni. V času nosečnosti nikoli nisem jedla za dva, temveč sem dnevni vnos kalorij povečala za približno 300-500 kalorij na dan in čim več trenutkov preživela na zraku.

V enem od intervjujev je povedala, da se pred fotografiranjem poda na 14-dnevno dieto.
V enem od intervjujev je povedala, da se pred fotografiranjem poda na 14-dnevno dieto.

Kaj pa po rojstvu? Je bilo težko začeti znova začeti z vajami v fitnesu?
Vedno je težko začeti znova z vajami po rojstvu, ker je trebuh izgubil moč, mišice upadejo in prsi se kar naenkrat močno povečajo. Takrat sem si vzela čas zase in za regeneracijo ter trenirala doma, saj se mi je zdelo prav, da z določenimi stvarmi ne hitim. Moj nasvet vsem mamam je, da z vadbo ne pretiravajo, ampak dajo telesu čas.

Na kateri točki je vaše zdravo in športno življenje postalo vaš način življenja. Kdaj je prenehalo biti obveznost?
Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem se počutila udobno, ko sem jedla. Jaz bi rekla, da se to zgodi takrat, ko preprosto rečete NE hrani, po kateri se mentalno in fizično ne počutite dobro in veste, da ta hrana ni dobra za vaše telo. Potem ste dosegli točko moči. Če čutite da nekaj ‘morate’ narediti zaradi določene osebe, dogodka ali drugih pritiskov, potem vam primanjkuje moči. Ko pa se zavedate, da to delate zase in da vam to koristi na dolgi rok, potem ste dosegli zrelo življenjsko odločitev. In to je ta ključna točka.

Čas za vadbo si sami vzamete skoraj vsak dan. Kdo je med tem z vašimi otroki?
Z njimi sem večino časa. Imam to srečo, da imajo v telovadnici tudi dnevno varstvo, v katerem moji fantje uživajo. Preden sem začela s treningi tukaj, sem pogosto trenirala doma. Ker delam od doma, imam zelo fleksibilen urnik, vendar pa je ključna beseda je ‘Delam od doma’, kar pomeni, da delam ves čas.

Dovolite, da se vrneva nazaj k vaši fotografiji, ki je sprožila toliko polemik, tisti z naslovom ‘Kakšen je vaš izgovor?’ Fotografija je bila deležna toliko komentarjev, da se je zaradi nje začela pravzaprav nekakšna protikampanja. Kakšen je vaš odgovor na to?
S tem, ko sem postavila splošno vprašanje, ki sem jo naslovila na svoje občinstvo na moji fitnes strani, sem sprožila pravi val, kar pa sprva ni bil moj namen. Vendar sem vesela, da se je to zgodilo. Številni ljudje namreč niso razumeli sporočila. In najbolj pri tej kontroverznosti mi je všeč, da sem spodbudila razpravo o zdravem načinu življenja. Dejstvo je, da se naš narod bori s prekomerno telesno težo, za kar številni kar naprej iščejo izgovore. In prav je, da se o teh izgovorih začne govoriti na glas.

"Za takšno telo je treba garati. Bližnjic ni," pravi Maria.
“Za takšno telo je treba garati. Bližnjic ni,” pravi Maria.

Pred časom ste začeli tudi s stranjo na Facebooku No Excuse Mom, ki se je sprevrgla v veliko gibanje po svetu. Je bila to popolnoma vaša ideja?
Res ne vem, kako se je iz te strani začelo vsesplošno gibanje, saj se je stran pojavila, ko sva z Lori Hare, mojo dolgoletno prijateljico, ustanovili zasebno skupino na Facebooku pod imenom No Excuse Moms. Takrat smo naredili poseben koledar, ki je dostopen tudi na spletu na strani www.noexcusemom.com, z njim pa je gibanje dobro zaživelo. Kar naenkrat smo začele ustanavljati številne športne delavnice in srečanja za mame ter naletele na neverjetno pozitiven odziv. Dobra volja in pripravljenost se je hitro razširila in tako se je gibanje hitro razširilo.

Koliko elektronskih sporočil dobite v povprečju na dan?
Tono! (smeh) Od ljudi z vsega sveta. Moja šibka točka je, da sem zelo organizirana in natačna, zato vedno želim odgovoriti na vse. In tako se mi skoraj vsaka dva dneva zgodi, da med sedmo in polnočjo odgovarjam samo na elektronsko pošto.

Kakšno je najbolj pogosto vprašanje? Morda bi izpostavili problem, s katerim se ženske v največji meri soočajo?
Temu ne bi rekla problemi, temveč so izzivi. Najprej je zelo pomembno, da se naučijo sprejeti svoje telo. Pogosto nam mediji prikazujejo popolnoma nerealno sliko teles, takšnih, ki pravzaprav ne obstajajo, saj so slike prirejene in računalniško obdelane. Zato je prav, da se vsaka ženska posebej zave, kako zelo posebna. Naj izpostavi tisto, kar jo dela edinstveno. Kot opažam zadnje čase, je še posebej v ospredju stres na delovnem mestu in materinstvo, ki pogosto ne gresta z roko v roki. To je realnost, ki pred petdesetimi leti ni bila tako razširjena, saj so imele ženske v veliki večini osem urni delavnik in precej manj stresa. Zato se mi zdi prav, da se zavedajo svoje lepote in moči, ki jo imajo.

Vem, da je klišejsko vprašanje, pa vseeno: imate bližnjico, tisto majhno, kako do zavidanja vredne postave?
Bližnjico bi radi? Če bi radi po bližnjici do vitke postave, boste po njej še hitreje prišli nazaj – do postave, kot ste jo imeli. In zraven dobili še kakšen kilogram. Najboljši je en in edini način: počasi, enakomerno in vztrajno!

Nastavite kratkoročne cilje, pijte zares veliko vode, jejte uravnotežene obroke in začnite telovaditi. Vem, da se sliši dolgočasno, a verjemite, da vam bo telo ves trud poplačalo! Z zdravjem, videzom in odličnim počutjem. Splača se.

Glede na dejstvo, da je vaš urnik zapolnjen do zadnjega kotička, nam lahko zaupate, ali sploh najdete kaj časa zase in za svojega moža? Kdaj uživata v trenutkih, ko sta v ospredju samo vidva?
To je odlično vprašanje! Trudim se, da sama preživiva nekaj kakovostnih uric. Sicer pa si čas za naju vzameva enkrat na teden, ko se odpraviva na zmenek in se eden drugemu posvetiva uro pred spanjem. Moj jezik ljubezni je kakovosten čas, tako da imava pogosto odlične pogovore, ki so zelo pomembni za najino zvezo. Zato veliko komunicirava tudi prek sporočil in seveda – za mizo v večernih urah, ko uživava v zdravem obroku.

Napisal/a
More from Katarina

Izlet v Božičkovo deželo

Ena tistih poti, za katero nikoli ne veš, kako se bo iztekla...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja