Najboljše za malčke: DIY pralni prašek

Ko sem pred časom začela hoditi v šolo za starše, je bila ena od (nepotrebnih) stvari, s katero so te tam vztrajno ‘bombandirali’ tudi ta, da morajo biti vsa pralna sredstva dojenčkom prijazna. In bog ne daj, da bi bila odišavljena, kaj šele, da bi za pranje njegovih oblačil uporabljali mehčalec.

In ko pregledujete police v trgovinah, vam kmalu postane jasno, da imajo izdelki s pridevnikom “otroški” posebno ceno. Skoraj tako kot tisti poročni.

Zato sem, namesto da bi kupovala Baby Persil, pa Baby Ariel ali Baby Silan, raje stvar vzela v svoje roke – in ta recept me je navdušil.

Prašek delam sama že več kot dve leti in se dejansko odlično obnese pri oblačilih, ki jih perete nad 40 stopinjami Celzija in sodijo pod običajno umazano perilo. Za odstranitev trdovratne umazanije je žal še vedno treba poseči po kemiji, razne tetra plenice, posteljnina in dojenčkovi madeži do sedmega meseca pa se zlahka odstranijo. Pri nas je tako doma narejeni prašek postal stalnica, sploh pa nam je všeč, ker nima vonja in ga lahko odlično kombiniramo z ostalimi sredstvi (če jih seveda potrebujemo).

Kaj potrebujete? Samo tri sestavine:

Vse, kar potrebujete, so te tri sestavine.
Vse, kar potrebujete, so te tri sestavine.
  • sodo bikarobono oziroma pralno sodo (jaz sem jo kupila kar v Müllerju)
  • navadno milo, lahko tudi Marseillsko (E.Leclerc)
  • kis za vlaganje

Glede na količino lahko sestavine prilagodite. Jaz sem najprej zavrela pet litrov navadne vode. Vmes sem naribala dve mili, ki imata skupaj 250 gramov in ju dodala v vrelo vodo. Počakala sem, da se je milo počasi začelo topiti. V mešanico pa sem nato dodala tudi 100 gramov sode bikarbone in slab deciliter kisa za vlaganje.

Vreli vodi najprej dodate naribano milo, potem pa še sodo.
Vreli vodi najprej dodate naribano milo, potem pa še sodo.

Ko se je na ognju vse skupaj lepo stopilo, sem mešanico prelila v prazno embalažo od tekočega detergenta, ki sem jo imela pri roki.

Počakate, da vse vse lepo stopi.
Počakate, da vse vse lepo stopi.

Ker se prašek kasneje strdi, ga morate dobro pretresti, da ga lahko dobite ven iz embalaže. Lahko ga stresete kar v boben, skupaj s perilom.

Rezultat: odličen. 

Hitrost priprave: 15 minut.

Cena: maksimalno ugodna. Cena praška za pet litrov stane s temi sestavinami manj kot 3,5 evre!

Epilog: dodaj Vanish, če je treba odstraniti res trdovratne madeže (za ostale člane družine). Vsega ostalega ne rabiš!

Napisal/a
More from Katarina

Malčkov dnevnik: 14. TEDEN in najlepši jutranji nasmeški

STAROST: 14 tednov. TEŽA IN VIŠINA: Komaj čakam, da mi uspe izvedeti,...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja