Najboljša jabolčna pita – ever!

Morda sem pri zgornjem naslovu malce pretiravala, a imam trenutno zelo izbran okus in mi ustrezajo samo določene stvari.

Ena takšnih je bila jabolčna pita, ki jo je dragi naredil za svoj rojstni dan – da bi z njo presenetil goste. Seveda se s tem nisem strinjala in vztrajala pri tem, da si kot nosečnica (z rahlo podivjanimi hormoni sem ter tja) lahko privoščim kos vroče pite, ki pride iz pečice.

Za nameček je že med pripravljanjem testa Matej ‘pretiraval’ z božičnimi začimbami in nisem si mogla kaj, da se ne bi stopila ob prazničnem vonju, ki je naenkrat zaobjel naš dom. Ker je še vedno vztrajal, da moram pito pustiti nedotaknjeno do naslednjega dne, se je odločil, da bi na koncu pripravi še dve majhni (in si na ta način zagotovi, da bo ‘ta večja’ resnično ostala nedotaknjena).

In tako sta me, pečeni ob deseti uri zvečer, pričakali dve majčkeni piti.
In tako sta me pečeni ob deseti uri zvečer pričakali dve majčkeni piti.

Medtem ko sem sedela na kavču, pila vroč čaj in uživala v rahlo božičnih okusih, sem ga povprašala po receptu. Včasih mi gre malce na živce, ker zveni kot moja babi s stavkom: ‘Tole pa po občutku!’ Njegova tehnika priprave sladic pač ni takšna kot je moja, kjer upoštevam sestavine do grama natančno. In morda me zato njegove kulinarične dobrote presenetijo vedno znova – ker do zadnjega trenutka ne vem, kateri okusi bodo izstopali, pa čeprav gre za jed, ki mi jo je pripravil že desetič.

Kakorkoli, recept za ‘The jabolčno pito’ se glasi takole: 

Za testo potrebujete: 

250g kakovostnega masla
400g moke
2 rumenjaka
2 jušni žlici mrzle vode
100g sladkorja
2 ščepa soli

Za nadev pa potrebujete: 

2 kg jabolk
strok vanilije
zvezdnat janež
50 g sladkorja (oziroma odvisno od sladkosti jabolk)

Postopek: 

Najprej maslo narežete na kocke, velikosti približno centimeter krat centimeter in ga postavite v hladilnik, da se strdi. Vmes zmešate moko in rumenjake ter dodajate mrzlo maslo. To je zelo pomembno, saj vam pod rokami začne nastajati testo, ki je po konsistenci takšno, kot bi delali krušne drobtine. Testo se nato počasi začne spremijati v kepo, vmes mu med gnetenjem dodate še dve jušni žlci mrzle vode. Ko je končano, ga postavite v hladilnik.

Med tem časom pripravite nadev. Najprej stopite sladkor skupaj z malo vode in sokom ene pomaračne. Naj nastane karamel, v katerega položite jabolka, ki so prav tako narezana na kocke. Neprestano mešate in dodate še zvezdnat janež in vanilijo – po okusu. Dušite toliko časa, da se jabolka povsem omehčajo in da voda izpari.

Nato vzamete testo iz hladilnika in počakate, da se malo segreje na sobni temperaturi. Ko ga pripravljate, ga vmes valjate in prepogibate, pa spet valjate in prepogibate. To delate toliko časa, da ga na koncu lepo zvaljate v krog. Polovico testa zvaljate v krog in položite v pekač, ki ste ga prej namazali z maslom in pomokali. Vanj nato položite nadev in na koncu zvaljajte še en krog testa, ki ga položite čez nadev. Namesto kroga lahko naredite tudi trakove – po želji.

20161201_163949

Postrezite naslednji dan, ker se takrat okusi dobro premešajo. Ampak če vprašate mene, jo bo že pol ure po peki zmanjkalo vsaj polovico.

Napisal/a
More from Katarina

Malčkov dnevnik: 14. TEDEN in najlepši jutranji nasmeški

STAROST: 14 tednov. TEŽA IN VIŠINA: Komaj čakam, da mi uspe izvedeti,...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja