Kam decembra? To so najbolj bleščeči kotički!

Dunaj je v tem prazničnem času še kako čaroben!

Praznično okrašene ulice, razposajena mesta, tisočero luči in sejmi kar vabijo na sprehod v številna znana in manj znana mesta. In kam morate nujno zaviti letos? Na enega izmed številnih božičnih sejmov. Nas je s tovrstno ponudbo prepričala Avstrija, kjer sejmov kar mrgoli.

Obvezno na Dunaj!
Med najstarejše sodi dunajski Christkindlmarkt, ki je sicer priljubljena točka obiskovalcev iz Slovenije. Prvič je bil menda omenjen že leta 1294. Zato ni čudno, da je Dunaj tako priljubljena destinacija v decembru. Ker se advent začne v nedeljo, štiri tedne pred božičem, ni nič čudnega, če se avstrijska prestolnica okrasi že sredi novembra. V središču nekdanjega avstroogrskega cesarstva domačine in turiste na vsakem koraku – pa tudi kakem tramvaju – pozdravljajo lučke in girlande, na trgu pred mestno hišo pa vsako leto postavijo sloviti božični sejem, kjer se lahko človek okrepča s kuhanim vinom ali z grogom, jabolčnim zavitkom in medenjaki. Po vsem mestu stoji še več manjših božičnih tržnic, med katerimi uporabniki spletnega portala VirtualTourist izpostavljajo sejem pred palačo Schönbrunn.

Privlačen je tudi Villach
V samem središču mesta najdemo preko 50 stojnic, ki imajo vse enako podobo lesenih hišic, okrašenih z bunkicami in lučkami. Večina njih se nahaja na glavni ulici oz. glavnem trgu (Hauptplatz) ter okoli glavne mestne cerkve, ki jo vidimo že od daleč. Zvonik le-te je namreč v celoti okrašen z lučkami in je postanek v Beljaku vreden že zaradi tega. V starem delu mesta, se zabavajo mladi in stari –medtem ko se starši družijo ob kuhanemu vinu, se otroci lahko kratkočasijo na čudovito razsvetljenem drsališču.

Poreče ob Vrbskem jezeru
Božični sejem v kraju Poreče je nekaj posebnega, ker je tako majhen in prijeten. In prav zaradi tega je naravnost čaroben. Stojnice se nahajajo na promenadi ob Vrbskem jezeru, vse skupaj pa dodatno začini še božična jelka na vodi ter odprti ogenj, ki obiskovalce božičnega sejma druži in jih greje.

Božični sejem v Vrbi oz. Veldnu
Tukaj se vedno nekaj dogaja in prav vsak lahko najde nekaj zase – otroci lahko jahajo ponije, se vozijo z vrtiljaki in se udeležijo kakšne božične delavnice, odrasli pa lahko uživajo v raznovrstni kulinarični ponudbi ter občudujejo praznično razsvetljavo. Vrhunec okraševanja je zagotovo Schlosshotel, ki je nekakšen simbol mesteca Vrba. Nikakor pa ne gre zanemariti tudi velikega adventnega venčka in jaslic, ki valovijo na Vrbskem jezeru.

Miljsko jezero v Avstriji
Dobro uro od predora pod Karavankami najdete Miljsko jezero (Millstätter See), ki obkroženo z visokimi zasneženimi gorami zaradi svoje strme obale spominja na fjord. V zimskih mesecih ta obala gosti enega izmed najbolj edinstvenih božičnih sejmov v Evropi. Prirejajo ga namreč na pomolu nad jezerom in ponuja intimno praznično vzdušje s peščico stojnic, ob kozarcu kuhanega vina pa lahko obiskovalci uživajo v odsevu božičnih lučk na vodi.

Italijansko mestece dobi prav poseben pridih z jaslicami.
Italijansko mestece dobi prav poseben pridih z jaslicami.

Jaslice v Sutriu
Če imate radi jaslice, potem naj vas pot zanese mimo Gorice do Čedada ob reki Nadiži. Pot vas vodi nato prek Humina in Tolmezza v Sutrio, ljubko vasico ob vznožju slikovitih zasneženih Karnijskih Alp. Sutrio slovi po jaslicah, ki jih vaščani vsako leto z veliko ljubezni pripravijo v vseh kotičkih svoje vasi. Jaslice bomo lahko občudovali na dvoriščih, pod hišnimi oboki, med drvmi, na oknih … Med njimi so tudi posebne jaslice, sad tridesetletnega dela tamkajšnjih rezbarjev, postavljene v značilno domačo pokrajino s prikazom različnih običajev. Lepo bo, še posebno zato, ker se bo začelo počasi mračiti, v vasi se bodo prižigale luči in lepota jaslic bo še bolj prišla do izraza.

Veseli advent v Zagrebu
V Zagreb v času adventa preprosto morate. Sprehodite se po starodavnih ulicah vse do Markovega trga, ki je središče Zgornjega mesta. Spodnje mesto se razprostira na ravnini pod Kaptolom in Zgornjim mestom. Tu boste videli tri glavne trge: Trg bana Jelačića, Strossmayerjev trg in Trg kralja Tomislava ter nadvse živahno glavno ulico Ilico. V predbožičnem času pripravijo božični sejem, ki postaja iz leto v leto boljši in bolj priljubljen, zato ga nikar ne gre zamuditi.

Jaslice v Postojnski jami vedno znova vzamejo dih!
Jaslice v Postojnski jami vedno znova vzamejo dih!

Žive jaslice v Sloveniji
Najbolj znane in najstarejše v Sloveniji bodo pripravili v Postojnski jami. Letos praznujejo 28 let od postavitve prvih živih jaslic. Kljub dolgi tradiciji so vedno nekoliko drugačne. K prazničnemu vzdušju na izviren način prispevajo nastopajoči pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva.

Mlačca, odeta v led, je prav posebno doživetje.
Mlačca, odeta v led, je prav posebno doživetje.

Če so vam žive jaslice všeč, potem vam bodo zagotovo všeč tudi tiste v soteski Mlačca v Mojstrani. V skrivnostnem svetu snežne kraljice boste lahko predstavo videli v edinstveni kulisi umetnih ledenih slapov, osvetljenih s sojem bakel in lanternic, se povzpeli na kraljičin ledeni prestol in zavladali ledenemu kraljestvu, nato pa skupaj z Ledeno Princeso v njeni galeriji sooblikovali gozd izpolnjenih.

Sprehod po Ljubljani
Glavno mesto je vedno odlična izbira za pohajkovanje po mestu. V Ljubljani vas čakajo jaslice, pa čudovito okrašen Ljubljanski grad, da o božičnem sejmu sploh ne govorimo. Pa si privoščite malo razposajenosti tudi pri nas!

Napisal/a
More from Katarina

Zato imamo tako radi IKEO!

Najboljši razlog, zakaj številni tako zelo obožujejo IKEO, je prav zaradi njene...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja