Kakšen je dojenček pri treh mesecih?

Vas zanima, kaj vse dojenček zna in zmore pri treh mesecih? V tem času številni malčki neverjetno napredujejo, zato je njegova odzivnost pri teh mesecih naravnost neverjetna!

Pogovarjanje
Ja, res je! Dojenček že razloči mamo in očeta, pa brate, sestre in tujce. In pri tem je že pomembno, da se z njim pogovarjate, igrate in mu kažete kakšne igračke. Zelo rad je v stiku z ljudmi in se nanje tudi odziva. Ne boste verjeli – izredno rad ima, da mu kažete jezik. Pogovor z njim se bo začel kazati v obliki različnih zvokov, ki ji bo spuščal in zdelo se bo, da vas želi posnemati.

Prostest, če ni v središču pozornosti
Če ga boste predolgo časa pustili samega, bo v znak tega protestiral. Zato ga nikar ne puščajte predolgo samega, ampak ga vklopite v igro, skupaj z ostalimi člani družine.

Njegove rokice
Čeprav jih je imel v preteklosti v pesteh, se bodo sedaj počasi razprle in razrahljale. Dlje časa jih bo imel pred sabo, hitreje jih bo opazil. In ko bo opazil, da ima roke, bo nad njimi naravnost navdušen in jih bo lahko gledal tudi dlje časa.

Ne puščajte ga samega
Ste bili do sedaj navajeni, da ga lahko pustite samega na previjalni mizi? Pri treh mesecih temu naredite konec, saj ni več tako pri miru, kot si mislite. Sedaj lahko že na trebuhu dvigne prsni koš, vse bolj pa bo tudi radoveden in pozoren na stvari okoli sebe.

Spalne navade in hranjenje
Ne boste verjeli, a zelo hitro se bo navadil na spanje in hranjenje ob uri. To pomeni, da bo čedalje dlje spal ponoči in manj časa čez dan. Po treh mesecih nekateri dojenčki že lahko prespijo do deset ur, se pa občasno zbudijo za hranjenje. V tem času imajo ponavadi 5-6 obrokov čez dan in največ 1-2 ponoči. Sicer to ni napisano pravilo, saj se dojeni otroci zbujajo pogosteje.

Kaj je še novega?
Pri treh mesecih je dojenček pripravljen na drugi sistematski pregled, kjer ga bo pediater podrobno pregledal, stehtal in zmeril, sledi pa tudi prvo cepljenje.

Napisal/a
More from Katarina

DIY: Pirhi s kravato

Velika noč se bliža s svetlobno hitrostjo in občutek imam, da smo...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja