Kakšen je dojenček pri petih mesecih?

Dojenčkov 5. mesec

Včeraj smo upihnili peto mini svečko in s tem tudi vstopili v veliko obdobje, ki prinaša ogromno lepih in novih stvari. Vsak dan je novo doživetje in nov razlog za raziskovanje sveta in vsak dan postaja vedno bolj in bolj zanimiv.

Danes sva obiskala dojenčico, ki je imela 6 tednov. In odkrito povem, da sem vesela, da je to obdobje za menoj. Krhki otročički, novorojenčki, majhne ročice, velika mera pazljivosti … Vedno sem imela strah pred temi stvarmi. In zato je toliko lažje, ko imajo nekaj mesecev več. Sedaj je pazljivost sicer še vedno zelo prisotna, je pa predvsem drugačna, saj je treba paziti, da malček ne pade na tla.

In kaj je novega, ko so dojenčki stari pet mesecev?

Zakaj obožujemo prav peti mesec?
Takrat velika večina dojenčkov že prespi celo noč ali vsaj veliko večino noči, to pa tudi pomeni, da je dojenček osvojil dnevni ritem. V kosu lahko tako nekateri spijo že pet ali šest ur, spet drugi celo do deset. Vmes se hranijo enkrat ali dvakrat, odvisno od tega, ali so dojeni ali ne. Kaj je pri vsem tem pomembno? Da se držite spalne rutine brez izjeme, vsak večer. To pomaga dojenčku, da se sprosti in hkrati ve, da je napočil čas za spanje. Prav tako pa boste sedaj ugotovili, da vaš petmesečni dojenček potrebuje le še en ali dva počitka skozi dan.

Prvi zobki
Počasi se bodo začeli pojavljati prvi zobki in strokovnjaki so mnenja, da morate s čiščenjem takoj pričeti. To pomeni, da gre za vsakdanje opravilo. Najprej se zobki čistijo s pomočjo tetra plenice oziroma gaze, ki jo ovijete okoli prsta. Kasneje to nadomestijo prve zobne ščetke.

Prehrana
Po dopolnjenih petih mesecih še vedno pridobivajo približno 20 gramov teže na dan. Za to obdobje je značilna konfekcijska številka 68. Počasi se začne z uvajanjem goste hrane, ko se dojenček najprej spozna s korenčkom, bučko, cvetačo, krompirjem in mesom. Še vedno potrebuje pet ali šest obrokov na dan in gosta hrana počasi nadomesti prvi mlečni obrok.

Kaj zmorejo v tem obdobju?
Večina dojenčkov v petem mesecu že obvlada obrat s trebuščka na hrbet, lahko pa tudi že v obe smeri. Če ne počne tega, se zagotovo prevrača z enega boka na drugega. Natančno prime predmet v roke. Glava je v sedečem položaju je že zravnana. Obrača se za zvokom.

Česa ne smete?
Nikar ga več ne pustite samega, sploh ne na previjalni mizi. To je namreč čas, da premislite o nakupu igralne podloge oziroma blazine. Tako ne bo nevarnosti, da bi dojenček padel.

Najljubše igrice
Glasen smeh lahko dojenčku izvabite z nežnim žgečkanjem ali pihanjem na trebušček, lahko se igrate igrico”Ku-Ku” ali tako kot midva, ko mu oponašam: “Ti, ti Nils!” Ob ponavljanju igric bo dojenček že vedel, kaj lahko pričakuje in bo zato še bolj užival.

Kakšna je njegova koordinacija?
V tem obdobju dojenček z rokico že prime predmet in to je znak, da se pravilno razvija. Sposobnost, da igračko ali predmet preprijema iz ene roke v drugo, je zanj nov svet.

Vaš dojenček neprestano daje najrazličnejše stvari v svoja usta?
Dojenčkova usta imajo več živčnih končičev kot katerikoli drugi del njegovega telesa. Tako so njegova usta odlična pomoč za ugotavljanje, kako se določena stvar čuti, občuti.

Glaaaaasen smeh
To je nekaj najlepšega! In to je obdobje, ko boste tudi vi padli na ‘raven’ petmesečnega dojenčka. Medtem ko se boste pačili in ponavljali smešne zvoke, bo vaš dojenček neizmerno užival in se bo ob vašem početju glasno smejal. Ni lepšega občutka, kajne?

 

Napisal/a
More from Katarina

DIY: Tiramisu v šestih minutah

Če Jamie Oliver v petnajstih minutah skuha celo kosilo, potem je treba...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja