Dojenček pri štirih mesecih in svet okoli njega

Designed by Freepik

Le kakšni so naši malčki pri štirih mesecih?

Če se veliko smejete sami, se bodo smejali tudi oni. Dojenček, ki živi v veseli družini, se smeji precej več, saj se namreč v tem obdobju začne učiti številnih obraznih mimik in zato posnema ljudi, ki ga obdajajo. To pa še ni vse. Štirimesečni dojenček lahko usmeri svojo pozornost na manjše predmete in že začenja uživati v barvah in različnih zvokih.

Kakšne igrače so primerne?

Zelo zanimive so tiste, ki proizvajajo zvoke – na primer ropotuljice. Te so ustrezne tudi zato, ker so ponavadi narejene iz enega kosa in takšne oblike, da jih dojenček brez težav prime v roke. Poleg ropotuljic so primerne tudi druge pisane igrače, ki so narejene iz enega kosa in so takšne oblike in velikosti, da jih dojenček lahko drži v roki. Zelo primerne so mehke igrače.

Dojenček se počasi zaveda, kdaj je dan in kdaj je noč

Po prvih treh (neprespanih) mesecih se za številne mame začenja lažje obdobje in tisti trenutki, ko bodo lažje dihale. Dojenček namreč začenja razlikovati med dnevom in nočjo, to pa pomeni, da ponoči spi vse več. Po dopolnjenem četrtem mesecu ponavadi ponoči spijo okoli deset ur, podnevi pa le še dvakrat po dve uri. Seveda so tukaj možna številna odstopanja a tolažba za vse mame je, da se po četrtem mesecu počasi začne ustvarjati normalni bioritem.

Če so dojenčki dojeni, se bodo ponoči še vedno zbudili enkrat ali dvakrat, večino časa pa bodo prespali.

Kako raste teža?

Dojenček še vedno dobiva približno med 20 in 30 grami na dan.

Zakaj imamo radi mejnik štirih mesecev?

Predvsem zato, ker se v tem času ponavadi prenehajo težave s krči, dojenček pa si oblikuje svoj ritem spanja in budnosti. Začeli boste opažati, da je vsak dan približno ob enaki uri zaspan in ob enaki aktiven.

V tem obdobju ima dojenček z obvladovanjem glave vse manj težav, opora glavici pa je vse manj potrebna. Ko pase kravice že počasi dviga trup.

Hrana

Štirje meseci so ponavadi mejnik, ko nekatere mame že začnejo z uvajanjem goste hrane, druge pa še ne. Načeloma se lahko dojenček s prvo gosto hrano sreča pri štirih mesecih ali pa pri šestih, povsem odvisno od njegovih želja in potreb, ki jih vi že znate prepoznati. Še vedno potrebujejo nekje od 6 do 8 obrokov na dan. In če ste začeli z uvajanjem goste hrane? Potem se boste spopadali s prvimi obroki bučk, korenja in krompirja 🙂

 

 

Napisal/a
More from Katarina

Tole je oddih za 10 zvezdic – predvsem pa za vso družino!

Priznam, redko ostanem brez besed in redko se zgodi, da so počitnice...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja