Če imaš otroke, se poletje začne takole …

… najprej zjutraj vstanemo, nasmehi na obrazih so na celotni družini, vsi smo veseli in naspani ter komaj čakamo, da se podamo novim dogodivščinam nasproti.

Zjutraj si naredimo zajtrk z domačimi jajčki in sveže stisnjenim pomarančnim sokom. Pridno sedimo za mizo in se pogovarjamo o tem, kako bomo preživeli dan. Sobota je, nikamor se nam ne mudi, pa vendar močno sonce kar kliče po dogodivščinah. Zato se odločimo, da bomo dan preživeli na Gorenjskem in noge namočili v Bohinjsko jezero. Končno nekaj časa za nas. Medtem ko Matej oblači mala nadobudneža, sama pripravim malico, kopalke, brisače, dodatna oblačila in obutev, če se slučajno prevečkrat zmočimo. Seveda ne pozabim niti na sončno kremo Mamma Baby, ki me je navdušila v preteklih dneh (in jo je moč dobiti na Evitas.si, ki je res top spletna trgovica), in na primerna pokrivala, sončna očala in vse, kar spada zraven tako odličnega sobotnega izleta.

Vmes, ko pakiram vse potrebno, mi na pomoč priskoči tudi starejša in dogodivščina se začne. V avtu smo vsi nasmejani, že šestnajstič pojemo pesem Baby Shark, ki je trenutno na našem seznamu najbolj predvajanih skladb. Ko smo že na poti v Bohinj, se spotoma ustavimo na sladoledu na Bledu, ki ga vsi naravnost obožujemo. Sončimo se na klopci in z nestrpnostjo pričakujemo, kaj nam bo prinesel dan

… samo kaj, ko se nič od tega zares ne zgodi!

Scenarij, ki se odvija v moji glavi že od prejšnjega tedna zamenja pogled na termometer in dejstvo, da je nekdo obležal z vročino. Tokrat najstarejša. Vsi ostanemo doma. Obsojeni na naših slabih sedemdeset kvadratov in opazovanje, kaj bo prinesel dan. Zaenkrat vse v redu. Bolečine nobene. Odločimo se, da naredimo torto. Mešanje rumenjakov in beljakov pušča sledove po celi kuhinji. Občutek imam, da jih je še najmanj v posodi, kjer bi morali biti. Popoldne je čas za plastelin, igranje Super kril, sestavljanje Lego kock in sem ter tja kakšno risanko. Vmes se kuha kosilo. Ker je ravno sobota, ponavadi pade tudi pravilo, da pri nas čez dan otroci spijo vsaj dve uri. Danes ne. Spala sta dvajset minut. Ker ima mala vročino. Plaža se preseli v naše stanovanje in skupaj s slamniki se igramo, da ležimo na ležalnikih. Idejo zamenja predlog o tem, da bi končno pospravili stanovanje. Dan se počasi prevesa v noč. Govorim počasi, ker se vsaka minuta vleče kot ponedeljek. Ne smemo ven. Ne smemo pogledat, če so zunaj otroci.

Končno večer in ura za spanje. Pol ure po tem, ko naj bi oba spala, pa ogromen jok. Gromozanski. Zaradi vročine se začnejo krči. Nikki samo kriči, da jo bolijo prstki na nogah in ne hodi več po palcih. Ne znam razložiti tega. Namesto v posteljo takoj na Metelkovo. Sestra v ambulanti seveda prepozna krče, obujem ji nogavičke in jo masiram po nogicah. Vmes opazim rdeče pikice.
Ko sva na vrsti, je diagnoza očitna: bolezen rok, nog in ust. Bolezen, ki se prenaša z neposrednim stikom sline, nosnih izločkov in blata in kar je najhuje – odpade nekaj dni morja z babico.

Kaj pravzaprav je Bolezen rok, nog in ust?
Gre za virusno okužbo, katere inkubacijska doba od časa okužbe do pojava bolezni je običajno štiri do šest dni. Izločanje virusa se začne že pred pojavom bolezenskih znakov in traja še nekaj tednov po ozdravitvi. Najprej bolezen lahko nakaže visoka vročina, ki traja dan ali dva, nato pa se po koži začnejo pojavljati rdeči izpuščaji. Več jih je na stopalih, po dlaneh in v ustih. Lahko tudi na področju zadnjice. Bolezen največkrat izbruhne poleti in jeseni.
Ker jih je precej v ustni votlini, otrokom ponavadi ustreza samo mrzla hrana in pijača, zato so pri nas v tem trenutku najbolj priljubljene domače lučke, ki smo jih pripravili iz sadnega pireja in zložili z modelčke.
Zdravljenje je simptomatsko, s preparati za blaženje bolečega žrela (hladnimi prigrizki) in zniževanjem povišane telesne temperature s Calpolom.
Da se ne bi okužili še drugi člani družine, se je potrebno izogibati menjavi osebnih predmetov (jedilnega pribora, zobne ščetke, brisač …).

Vsega smo se dosledno držali. Razkuževali smo si roke, se izogibali uporabljanju skupnih brisač, nismo šli na skupno kopanje v kad … Kljub temu je mali dan po tem, ko je zbolela sestrica, pograbil njeno žlico in si jo takoj porinil v usta.

Včeraj je dobil vročino.
Zato imam občutek, da se bo scenarij lepega vikenda tudi ta konec tedna odvijal samo v moji glavi. Ja, poletje z otroci je vsekakor nekaj posebnega!

Napisal/a
More from Katarina

KIDS OUTFIT: Pomlad

Z dvema škratoma je (zaenkrat še) zelo lahko. Seveda sem pametna samo...
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja