Božanska kakijeva torta z mandlji

Če izvzamemo dejstvo, da vsebuje nekaj sladkorja (ki ga lahko zamenjate z eritrolom), kakija in sira mascarpone, torta v veliki večini sledi načelom diete LCHF. Z majhnimi popravki je primerna za tisti dan, ko vam ‘pade cukr’ in potrebujete zdravo verzijo božanske slaščice.

Navdih zanjo sem tokrat našla na Špelinem blogu, Culinary Journey by me, ki jo z veseljem spremljam. Sama sem tortico malce prilagodila in je za obliznit prste. Špela, hvala za namig za odlično kremo, predvsem pa za kombinacijo s pistacijami, ker je resnično vrhunska.

Kakijeva torta nosi takšno osnovo (torta premera 26)

Sestavine za biskvit: 
– 5 jajc (beljake in rumenjake ločite)
– 2 zvrhani žlici pravega kakava
– 125 g sladkorja ali ertitrola (LCHF)
– 210 g mandljeve moke ali mletih mandljev
– 1 zvrhano žličko pecilnega praška
– 1 zvrhano žličko jabolčnega kisa
– 1 žličko limonine lupine
– ščepec sol

Sestavine za kremo:
– 8 zrelih vanilija kakijev (lahko so tudi navadni)
– sok ene limone
– 300 ml sladke smetane
– 350 g grškega jogurta
– 50 g pasirane gladke skute
– 50 g sira mascarope
– 1 zavojček želatine v prahu
– 100 g sesekljanih pistacij
– cimet in med po želji

Postopek:
Penasto vmešajte rumenjake, ki jim dodate eno žlico vrele vode, 50 g sladkorja (eritrola), limonino lupino. Na koncu dodajte 2 žlici pravega kakava in še enkrat zmešajte. V drugi posodi zmešajte mandljevo moko in pecilni prašek ter vmešajte v rumenjakovo kremo in premešajte.
V tretji posodi stepite sneg iz petih beljakov in mu na koncu dodajte žlico kisa in ščep soli. Ko bo sneg narejen, mu dodajte preostali sladkor (eritrol) in še malce zmešajte. Nato beljake nežno vmešajte v jajčno-mandljevo kremo.
Pekač obložite s peki papirjem in nanj vlijte maso. Pecite približno 35 minut na 175 ° C.
Ker se mandljeva moka hitreje speče in če bo v pečici biskvit prehitro porjavel, ga pokrijte z aluminijevo folijo. Sama to naredim po približno 20 minutah.

Ko se je biskvit hladil, sem olupila kakije in jih spasirala v pire. 100 g pireja sem prihranila za kasneje. V ostali pire sem dodala limonin sok in odvzela 5 žlic kakijevega pireja. Pire sem segrela in vanj vmešala pripravljeno želatino v prahu (pripravite jo po navodilih na embalaži – vmešajte jo v štiri žlice vode). Mešanico sem vmešala v celoten pire.
Ko se je pire ohladil, sem mu dodala grški jogurt, stepeno smetano, skuto in mascarpone. Če želite, lahko zraven dodate še malce cimeta in medu. Celotno kremo sem prelila čez biskvit in jo položila v hladilnik. Čez dve uri sem na biskvit posula sesekljane pistacije.

Preden sem torto postregla, sem segrela 100 g kakijevega pireja in ga dodala ohlajeni torti, kot preliv. Torta je bila zares božanska, saj se h kakijem grški jogurt, skuta in mascarpone odlično podajo.

Napisal/a
More from Katarina

Malčkov dnevnik: 5. TEDEN

STAROST: pet tednov. VELIKOST: še vedno 52 centimetrov. 🙂 Čakamo, da zrasteš. TEŽA: 3200g....
Preberite več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja